روش روانشناسی سی بی تی

دوره پاکسازی از سیگار با توان فوق العاده است. منظور از این جمله چیست؟ بیشتر از ۴۰ سال است که روشی توسط روانشناسان و روانکاوان مورد استفاده قرار می‌گیرد تا به معتادین به هرویین – کوکایین و مشروبات الکلی کمک کنند تا از اعتیاد رها شوند. این روش‌ها در مشکلات دیگری غیر از ترک اعتیاد هم مورد استفاده قرار گرفته است، زیرا بسیار موفقیت آمیز عمل کرده است. نام این روش درمان شناختی رفتاری (یا سی بی تیCognitive Behavioral Therapy ) است که در سال‌های ۱۹۶۰ میلادی توسط پروفسور آرون بک شکل گرفت.

روش درمان شناختی رفتاری برای تغییر باورهای افراد درباره‌ کاری که انجام می‌دهند بکار گرفته می‌شود. و البته دنبال کردن این روش به راحتی امکان پذیر است زیرا که در این روش مشکل بسیار بزرگ به اجزای کوچکتر تقسیم گردیده – مانند سیگار کشیدن- و بعد اجزای کوچکتر به راحتی قابل حل می‌شوند.

بطور خلاصه کلیه‌ی کارهایی که شما انجام می‌دهید بر مبنای «پاسخ‌ها‌ی یادگرفته شده» انجام می‌گیرد. ما به دلایل کاملاً غلط سیگار می‌کشیم، به خاطر “پاسخ‌‌‌های یادگرفته شده” غلط.

ما لذت و رضایتمندی را با سیگار کشیدن هم‏‏‏ردیف کرده ایم اما آنچه در حال اتفاق افتادن است این نیست و بطرز نامحسوسی با آن چیزی که ما فکر می‌کنیم فرق می‌کند. وقتی این اختلاف نامحسوس را بشناسیم ترک سیگار بطرز شگفت انگیزی راحت و ساده می‌شود.

مشکل اینجاست که پاسخ‌هایی که یاد گرفته ایم آنقدر در سیگاری‌ها و در جامعه حک شده است که هیچ راه فراری جز کمک گرفتن نمی‌ماند. اینجاست که این دوره همه‌ مشکلاتی که در موقع کنار گذاشتن سیگار با آن مواجهه می‌شوید را بر ملا می‌کند

نظریه نوروپلاستیسیتی

انعطاف پذیری عصبی یا نوروپلاستیسیتی (neuroplasticity)، اصطلاحی تقریبا جدید در علم اعصاب به شمار می‌آید و یادآور انقلابی است که به سلطه چهارصد ساله باور تغییر ناپذیری مغز پایان داد.

بر این اساس مغز بافتی زنده و پویا است و در سایه انشعابات شاخک مانند نورون ها به کوچک ترین رخدادها واکنش نشان می دهد و از آن ها تاثیر می پذیرد. به این ترتیب مدام، اتصالات سیناپسی جدید ساخته می شوند و یا اتصالات قبلی از بین می روند. در سایه این خاصیت انعطاف پذیری در مغز است که تک تک تجربه ها می توانند مسیرهای عصبی مغز را تغییر دهند.

افکار ——» باورها ——-» رفتار

افکار جدید ——-» باور جدید ——-» رفتار جدیدی